Borgtocht: juridische risico’s voor consumenten en ondernemers
Een borgtocht is een overeenkomst waarbij iemand zich garant stelt voor de schulden van een ander. In de praktijk gebeurt dit vaak bij zakelijke leningen of hypotheken. Wat veel mensen echter niet weten, is dat de juridische gevolgen van een borgtocht verstrekkend zijn — zó verstrekkend, dat u er persoonlijk aansprakelijk door kunt worden, zelfs als u geen directe partij bent bij de lening zelf.
In deze blog leest u waarom u borgtocht-overeenkomsten nooit lichtvaardig moet ondertekenen en in welke gevallen juridische bijstand essentieel is.
Wat houdt een borgtocht juridisch in?
De borgtocht is geregeld in Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek, meer specifiek in de artikelen 850 tot en met 870. Volgens deze bepalingen verplicht de borg (vaak een natuurlijk persoon) zich tegenover de schuldeiser om de schuld van de hoofdschuldenaar te betalen, als die laatste in gebreke blijft.
Juridisch gezien wordt u als borg pas aansprakelijk bij verzuim van de hoofdschuldenaar. Maar in de praktijk leidt dat alsnog vaak tot direct financieel nadeel. Denk bijvoorbeeld aan situaties waarin u zich als ouder garant stelt voor een lening van uw kind, of als bestuurder voor een lening van uw BV. In beide gevallen is het risico dat u persoonlijk opdraait voor andermans schuld reëel.
Particuliere borgtocht: extra bescherming, maar niet altijd van toepassing
Wanneer u als consument borg staat (bijvoorbeeld voor een familielid), kan er sprake zijn van een particuliere borgtocht. In dat geval geniet u extra wettelijke bescherming op basis van artikel 7:857 BW.
Echter, deze bescherming geldt niet automatisch. Alleen als u kunt aantonen dat u niet handelde in de uitoefening van uw beroep of bedrijf én dat u geen functionele of aandeelhoudersband had met de hoofdschuldenaar, kunt u zich beroepen op deze regeling. Veel particulieren zijn zich hier niet van bewust — en komen hierdoor later in de problemen.
Ook ondernemers onderschatten regelmatig de gevolgen van een professionele borgtocht. Bestuurders van BV’s tekenen regelmatig borgstellingen voor zakelijke financiering, vaak op verzoek van banken of andere kredietverstrekkers.
Wat men zich vaak niet realiseert, is dat deze borgtocht kan worden ingeroepen bij faillissement van de vennootschap, of zelfs bij een eenmalige wanbetaling. Banken nemen hierbij geen enkel risico — maar dat doet u als ondernemer dus wel.
Het juist beoordelen van de voorwaarden en het inschatten van uw aansprakelijkheid vereist juridische kennis. Laat u zich hierbij niet adviseren, dan kan dat u persoonlijk tienduizenden euro’s kosten.
Verweer tegen onrechtmatige borgtocht of misbruik van omstandigheden
Heeft u een borgtocht ondertekend onder druk, of zonder volledig inzicht in de gevolgen? Dan kan er sprake zijn van wilsgebreken, zoals dwaling of misbruik van omstandigheden. Ook komt het voor dat banken onvoldoende onderzoek doen naar uw draagkracht of dat zij onduidelijke clausules opnemen.
In dergelijke gevallen kan een beroep op vernietiging van de borgtocht mogelijk zijn. Financieel Recht Advocaten beoordeelt of u zich hierop kunt beroepen en begeleidt u in onderhandelingen of een gerechtelijke procedure.
Neem contact op met Financieel Recht Advocaten voor advies over borgtocht
Heeft u vragen over een borgtocht die u heeft ondertekend of dreigt te ondertekenen? Weet dan dat u mogelijk persoonlijk aansprakelijk wordt gesteld voor andermans schulden.
Wacht niet tot het te laat is. De advocaten van Financieel Recht Advocaten zijn gespecialiseerd in zaken over borgtocht, kredietgeschillen en aansprakelijkheid. Neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op voor een intakegesprek. Zo voorkomt u onaangename verrassingen — en staat u juridisch sterk.